Az év fiatal jazz-zenésze V.

FELHÍVÁS

"Az év fiatal jazz-zenésze - 2020." cím elnyerésére

A Magyar Jazz Szövetség ötödik alkalommal indítja el tehetségkutató versenyét Magyarországon, valamint a határon túl működő, jazz zenét oktató közép-, vagy felsőfokú zeneoktatási intézményben tanuló, magyar állampolgárságú fiatal jazz-zenészek részére.

Jazz-zongoristák részére hirdetett versennyel emlékezünk Pleszkán Frigyesre

Idén lenne 60 éves a monori csodagyerek, Pleszkán Frigyes, aki őstehetség volt, virtuóz tudású, szorgalmas és alázatos művész. Ebből az alkalomból hirdet versenyt fiatal jazz zongoristák számára a Magyar Jazz Szövetség, Monor Város Önkormányzata és a monori Vigadó Nonprofit Kft.

Pleszkán Frigyes, aki fájdalmasan korán és drámai  módon hagyta el ezt a világot Csornán született, minden csornai büszke lehet rá, akárcsak Monor, ahol ifjúkorát töltötte. Ötéves korától járt Mária néni magán zeneiskolájába - akinek 2009-ben, 90. születésnapjára meglepetés koncerttel készült a monori Vigadó Dísztermében -; itta magába a klasszikus zenét, szerette a komoly technikai tudást igénylő darabokat. Ezzel párhuzamosan édesapja (id. Pleszkán Frigyes, maga is kiváló jazz-zongorista) a jazz világát ismertette meg vele.

A „KI MIT TUD?” versenyt  16 évesen úgy nyerte meg, hogy azonnal koncertezni hívták szerte az országban, és a Pori Jazzfesztiválon ünnepelték. A gimnáziumi tanulmányaival együtt tanult az akkoriban felfejlődő Gonda tanszéken. A popzene világába is belekóstolt, de hamar csak a klasszikus jazz és az improvizációra építő modernebb hangzás felé fordult. Külföldön ismertebb volt, mint itthon. Remek hangulatot tudott teremteni nagy koncert termekben és kis klubokban ugyanúgy. Szórakoztató előadó és szellemes „showman” volt, a derű és a nevetés mindig ott bujkált az arcán. Akik  hallhatták őt zenélni, máig fölemlegetik izzó hangulatú koncertjeit, kedves, közvetlen emberi hangját. Több filmzenét is szerzett, egy egészestés portréfilm is készült róla, JAZZEMBER címmel - melynek egy részét szintén Monoron, a Vigadóban forgatták.

Emlékére kívánjuk háromévente megrendezni Monoron a 26. életévüket még be nem töltött ifjú zongoristák számára ezt a tehetség megmutató zenei versenyt, melynek nyerteseit ösztöndíjjal jutalmazzuk. A program szakmai felügyeletét a Magyar Jazz Szövetség látja el, Gayer Ferenc vezetésével. A versenybe került előadók 2019. október 4-én és 5-én mutatkoznak be a Vigadó Kulturális és Civil Központ Dísztermében! A regisztráció megkezdődött, melyre a szervező Vigadó Nonprofit Kft. honlapján van lehetőség, az alábbi linkre kattintva: Pleszkán Frigyes emlékére.

A program fővédnöke: Gonda János Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész, főiskolai tanár, a Magyar Jazz Szövetség alapítója.

Védnökök: Pogácsás Tibor államtitkár és dr. Bajkai István országgyűlési képviselő

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - nyári jazz táborokban való részvétel

A Magyar Jazz Szövetség pályázatot hirdet a jazz és könnyűzene iránt érdeklődő fiatal muzsikusok részére.

A pályázat nyerteseinek minimum 20.000 Ft-os hozzájárulást ad nyári jazz táborokban való részvételi díjukhoz.

FELHÍVÁS - Az év fiatal jazz-zenésze IV.

FELHÍVÁS
"Az év fiatal jazz-zenésze - 2019."
cím elnyerésére

VERSENYFELHÍVÁS - Zeneszerző és hangszerelő verseny

A Magyar Jazz Szövetség az idei évben nyolcadik alkalommal hirdeti meg Jazz Zeneszerző és Hangszerelő Versenyét.

A verseny célja, hogy új, eredeti jazz kompozíciók szülessenek hazai szerzőktől, valamint olyan új hangszerelések, melyek magyar szerzők munkáit dolgozzák fel.

A nevezés felső korhatára 35. életév.

VERSENYFELHÍVÁS - II. Csepregi Gyula Szaxofonverseny

A Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Jazz Alapítvány meghirdeti a Magyar Jazz Szövetség egykori alelnöke emléke előtt tisztelegve az II. Csepregi Gyula Szaxofonversenyét fiatal, magyar állampolgárságú szaxofonosok részére.

A nevezés felső korhatára 30. életév

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - nyári jazz táborokban való részvétel támogatására

Jazz Combo Verseny - DÖNTŐ

A Jazz Combo Verseny november 25-i döntőjébe jutott versenyzők:

Antal Gábor - Bohócvasárnap
Fenyves Márk - Some Sky
Hofecker Dániel - Fragments
Járemko Alekszandr - Third Place
Kovács Tamás - Mayfly
Tóth Lajos - New Feelings

Az év fiatal jazz-zenésze III.

FELHÍVÁS - meghosszabbítva 2018. január 15-ig

"Az év fiatal jazz-zenésze - 2018."
cím elnyerésére

Versenyfelhívás - Jazz Combo Verseny

A Magyar Jazz Szövetség újra megrendezi Jazz comboversenyét. A versenyre zenekari tag által komponált jazz-darabbal jelentkezhetnek a zenekarok, melyet saját maguk adnak elő. A verseny célja, hogy a magyar combo jazz-ben új művek és hangszerelések szülessenek, valamint ezek előadása professzionális módon valósuljon meg.